ȘTIRI din județ

Ce pași trebuie să urmezi pentru a fi în siguranță pe internet

Securitatea cibernetică reprezintă o provocare specifică timpului prezent, în contextul în care, o bună parte din viața noastră s-a mutat online (muncim online, învățăm online, facem cumpărături online, urmărim filme, ori ascultăm muzica preferată etc.). Acest lucru a fost accelerat și de noua provocare din domeniul sănătății publice, mai exact de pandemia de Covid-19.

Luând în considerare timpul scurt în care s-au petrecut toate aceste lucruri, s-ar putea să nu fim încă suficient de pregătiți, pentru a înregistra doar experiențe plăcute online.

 

Trebuie să fim conștienți de faptul că, pentru infractori, internetul nu reprezintă decât un spațiu nou, unde să-și pună în practică scenariile infracționale, în mod evident pentru a-și crește profiturile ilicite. Atacatorii profită de vulnerabilitățile și neatenția utilizatorilor, speculând totodată și lipsa informării adecvate a acestora. Principalul tip de incident, conform datelor prezentate de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, este reprezentat de tentativele de fraudă la care suntem expuși zilnic, pe diferite canale de comunicare – de la email, social media, la sms sau chiar apeluri telefonice.

În cele ce urmează, vă prezentăm o metodă de fraudă –phising-ul, prin care se încearcă obținerea ilegală de date personale de identificare și autentificare sau accesare a unor website-uri.

Cum procedează?

Atacatorii îți trimit un email, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, de tipul: CNP, numere de card, coduri pin, date pe care le folosesc ulterior pentru sustragerea de bani. Mesajele par foarte credibile și par a veni din partea unor companii foarte cunoscute (spre exemplu – de telefonie, instituții bancare, magazine etc). Momeala aruncată poate fi un câștig nesperat, defecțiuni/erori tehnice ce pot fi remediate prin reintroducerea datelor personale etc. Odată înghițită momeala, te poți trezi cu conturile goale!

Pași de urmat pentru o navigare în siguranță pe internet:

Fii foarte atent la mesajele care solicită trimiterea de date personale!
Ține minte: nici o bancă, nici un magazin, nici o companie nu solicită prin e-mail astfel de date!
Verifică de două ori înainte de a da click pe link-uri sau a deschide atașamente!
Fii atent la orice pare a fi neobișnuit!
Ține minte: detaliile cardului nu se folosesc niciodată, atunci când primim bani! Pentru a primi bani e nevoie doar de contul bancar!!!!
Inevitabil, tehnologia face tot mai mult parte din viața noastră și a copiilor noștri.

Reamintim tuturor, copii şi adulţi, câteva opţiuni la îndemână pentru a preveni situaţiile neplăcute pe reţelele de socializare:

Nu posta date cu caracter personal !
Acceptă cereri de prietenie doar de la persoane cunoscute!
Alege cu grijă cine poate vedea postările tale!
Poţi bloca accesul unor persoane la pagina ta!
Poţi şterge o persoană din lista de prieteni, dacă te deranjează sau îţi formezi o impresie mai puţin bună despre ea şi comportamentul ei;
Conversaţiile private… poartă-le în privat!
Nu uita! În spatele unor profiluri prietenoase, se pot ascunde intenţii periculoase!
Discută cu ceilalţi despre aceste lucruri, ajută-i să înveţe să fie în siguranţă!

Ce trebuie să știi:

Internetul este un spațiu public!
Identitatea construită online, poate fi total diferită de adevărata identitate!
Intențiile afișate online, pot fi total diferite de cele adevărate!
Există un număr unic de semnalare a incidentelor de securitate cibernetică: 1911, specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică îți vor oferi sprijin, în timp real, pentru a evita căderea în capcanele/plasele infractorilor cibernetici!
Accesează sigurantaonline.ro, platformă lansată de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor, Poți afla multe lucruri utile despre o navigare sigur și îți poți măsura nivelul de educație la capitolul securitate cibernetică.