ȘTIRI din județ

Misiunile pompierilor mureșeni din perioada 4-7 august

Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Din data de 04 august a.c, până în dimineața zilei de azi, 07 august, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 206 situații de urgență și anume 8 incendii, un accident rutier, 3 intervenții ca urmare a fenomenelor meteo periculoase, 7 alte situații de urgență și 188 misiuni medicale SMURD.

De asemenea, tot în această perioadă, specialiștii Inspecției de Prevenire au derulat 3 misiuni de control și 9 acțiuni de educare și informare preventivă la obiectivele din zona de competență cu scopul identificării și înlăturării potențialelor cauze de incendiu și a altor nereguli specifice.

Dintre cele mai importante misiuni, amintim:

Pompierii Detașamentului Tânăveni au intervenit în după masa zilei de 04 august, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, în urma producerii unui incendiu la o anexă gospodărească situată pe strada George Coșbuc din municipiul Târnăveni. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de circa 16 mp la nivelul anexei, fără propagare la locuință, echipajele de pompieri executând acțiuni de cercetare a zonei incendiate, în vederea identificării și lichidării posibilelor focare rămase aprinse. Nu s-au înregistrat victime surprinse de incendiu.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

Detașamentului Târnăveni, precum și scafandrii ai ISU Mureș au interveni vineri, 04 august, în colaborare cu Salvamont Mureș pentru căutarea și salvarea unei persoane înecate în râul Târnava Mică. În urma acțiunilor de cautare terestre și subacvatice a fost identificat un bărbat în vârstă de 43 de ani, care a fost de urgență extras din apă de către echipajele prezente la fața locului. Din nefericire acesta nu prezenta semne vitale și a fost declarat decedat de către echipajul medical.

În dimineața zilei de sâmbătă, 05 august, în jurul orei 11:00, pompierii Punctului de Lucru Luduș au intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs pe DN 151, între localitățile Tăureni și Sânger. În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, doi adulți care au suferit leziuni (cod galben medical) și un minor (cod verde medical) ffind preluați și transportați la CPU Târnăveni. S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor.

Sâmbătă, 05 august, în jurul orei 20:00, pompierii Detașamentului Târgu Mureș au intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și motocicleta SMURD, în localitatea Corunca, în urma producerii unei coliziuni între două autoturisme pe drumul E 60. Ca urmare a impactului celor două autovechiule unul dintre acestea a luat foc. La fața locului a acționat și o ambulanță SMURD care a acordat îngrijiri medicale unei femei care acuză dureri cervicale, aceasta fiind transportată ulterior la spital pentru îngrijiri suplimentare. Incendiul izbucnit la nivelul compartimentului motor al unuia dintre autoturisme s-a manifestat generalizat la nivelul acestuia, fiind lichidat la scurt timp de către echipajele prezente la fața locului.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost stabilită ca fiind un conductor, cablu defect sau neizolat corespunzător.

Tot sâmbătă, în jurul orei 20:00, două autospeciale de stingere din cadrul Secției Sărmașu au intervenit în localitatea Delureni, comuna Urmeniș, jud. Bistrița-Năsăud, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la nivelul unei anexe gospodărești. Incendiul s-a manfestat generalizat la anexa gospodărească, fără propagare la locuința din proximitate, în urma producerii acestuia fiind afectată o suprafață totală de circa 20 mp. Nu s-au înregistrat victime.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.

Duminică, 06 august, în jurul orei 14:00, pompierii Detașamentului Sighisoara au fost solicitați să intervină în localitatea Daia, în urma izbucnirii unui incendiu la nivelul a 15 tone de fân depozitate în proximitatea unei gospodării. La fața locului s-au mobilizat două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere, care au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat la șira în care erau depozitate circa 15 tone de fân, fără posibilitate de propagare la locuință, fiind localizat și lichidat în cel mai scurt timp. Nu s-au înregistrat victime.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind trăznetul.

De asemenea, tot în după-masa zilei de duminică, în jurul orei 15:00 pompierii Detașamentului Sighisoara au intervenit cu o autospecială de stingere în localitatea Vânători, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit situată pe strada Târgului. Incendiul s-a manifestat mocnit la nivelul unor obiecte și piese de mobilier din interiorul casei, fiind limitat, localizat și lichidat în scurt timp de către echipajele prezente la fața locului. Nu s-au înregistrat victime.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis.

Ieri seară, în jurul orei 21:00, pompierii Detașamentului Târgu Mureș au intervenit cu două autospeciale de stingere, o autoscară mecanică de lucru și salvare de la înălțimi, o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD, în municipiul Târgu Mureș, în urma izbucnirii unui incendiu în bucătăria unui apartament situat pe strada Bucinului. Incendiul s-a manifestat în interiorul bucătăriei, la nivelul hotei și a unui corp de iluminat, cu degajări mari de fum. În interiorul apartamentului se aflau două persoane care au fost asistate medical la fața locului, dar care nu au prezentat arsuri sau intoxicații. Echipajele au acționat pentru lichidarea incendiului și pentru ventilarea încăperilor apartamentului inundate cu fumul generat de incendiu.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o cratiță lăsată nesupravegheată pe foc.

În această dimineață, în jurul orei 10:00, pompierii Detașamentului
Sighișoara au fost solicitați să intervină în localitatea Criș, în urma izbucnirii unui incendiu la nivelul unei case de locuit situată pe strada Principală. La fața locului s-au deplasat de urgență două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere, precum și pompierii voluntari din cadrul SVSU Daneș, care au constatat faptul că incendiul se manifesta la nivelul acoperișului locuinței, fără posibilitate de propagare la alte elemente de construcție ale acesteia. În urma incendiului a fost afectată o suprafață de 25 mp din acoperișul locuinței. Nu s-au înregistrat victime surprinse de incendiu.

Cauza probabilă a producerii incendiului este în curs de stabilire.

De asemenea, ca urmare a precipitațiilor abundente din această noapte, echipajele Detașamentului Târgu Mureș au intervenit pentru evacuarea apei din 3 curți și un subsol ale unor locuințe din localitățile Cristești, Șăușa și Morești.

Tot în această perioadă au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului Ro-Alert privind prezența unor urși în zone locuite.