ȘTIRI din județ

Peste 2000 de vizitatori la Rezervația naturală de bujori de la Zau de Câmpie

Peste 2.000 de turişti au vizitat Rezervaţia de Botanică de la Zau de Câmpie în ultimele zile pentru a vedea bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia), al căror maximum de înflorire se va produce la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat marţi, pentru Agerpres custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan.
Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri, motiv pentru care bujorii din parcela de sus au început să înflorească cu câteva zile mai târziu.

„Ca o noutate, în acest an am reuşit să amenajăm şi parcela de sus pentru vizitatori, am marcat o potecă de circa 500 de metri, astfel încât turiştii să nu calce pe flori. Am încercat astfel să protejăm florile, care deja au început să înflorească. Fiind o înălţime mai mare, bujorii de aici înfloresc un pic mai târziu decât cei din parcela de jos”, a precizat Cenan.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.

Pentru cei care doresc să ajungă la Rezervația naturală de bujori Zau de Câmpie: puteți afla indicațiile de orientare cu un CLICK AICI (linkul se va deschide în Google maps)

Citește mai multe pe Agerpres 

Foto: Ciprian Cenan