Proiectul Asociației Cristi Vasiliu/ACV, finanțat de BCR, vizează integrarea Secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în rețeaua de Telemedicină existentă azi în România, începând din luna iunie. Din rețeaua națională de Telemedicină fac deja parte 8 centre de Terapie Intensivă Neonatală: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești.
Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș este unitate de nivel III, adică cea mai specializată secție din toată țara, cu cele mai înalte competențe clinice în zona de Terapie Intensivă Neonatală (TINN) și unul din cele 16 centre de excelență din țară. De asemenea, este singurul centru TINN din România care îngrijește preoperatoriu nou-născuții cu malformații congentitale cardiace critice înaintea admiterii pentru intervențiile chirugicale.
Secția TINN din Târgu Mureș oferă servicii medicale copiilor nou-născuți în clinica de Obstetrică Ginecologie a SCJU Mureș, copiilor nou-născuți cu afecțiuni grave în alte unități de tip Maternitate din județ sau din județele din regiune, copiilor care sunt internați aici prin transfer, dar și pacienților cardiaci critici din toată țara. Această secție se adresează, mai ales, celor cu malformații cardiace și este locul unde sunt îngrijiți pacienții neonatali care urmează să fie operați în Târgu Mureș.
Conf. Dr. Manuela Cucerea – Șef Secţia Clinică Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș precizează că “în anul 2020 au fost internați aici peste 2000 de nou-născuți, dintre care 268 la Secția de Terapie Intensivă Neonatală. România se menține încă, din păcate, pe primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată a mortalității infantile de 5,8%. Mai mult de 10% dintre nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce se traduce direct într-o rată mare a nașterilor premature cu complicații.”
Ec. Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş transmite un mesaj de mulţumire atât Asociatiei “Cristi Vasiliu”, cât şi finanţatorului – BCR, pentru interesul pe care l-au manifestat pentru a veni în sprijinul micuţilor pacienţi, dar şi al personalului medical din Secția de Terapie Intensivă Neonatală. “Este un gest expraordinar, un gest nobil şi lăudabil, acela de a te implica activ în sprijinirea posibilităţii de a oferi pacienţilor, şi aici vorbim de nou-născuţi cu afecţiuni grave, servicii medicale la standarde de înaltă calitate. Un astfel de sistem modern de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților, precum şi scurtarea timpilor de decizie şi intervenţie pentru micuţii pacienţi”.
În urma implementării proiectului, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatală a SCJU Târgu Mureș vor fi în contact rapid cu toți colegii lor din celelalte centre din țară și se pot consulta atunci când e nevoie. Iar beneficiile acestei metode de lucru sunt foarte valoroase pentru pacienți și medici:
– a doua opinie medicală pe loc sau în cel mai scurt timp cu putință;
– schimbul rapid de informații între medicii care se consultă cu privire la un pacient;
– scurtarea timpului de intervenție;
– scurtarea timpilor de decizie pentru transferarea anumitor pacienți;
– scade supraaglomerarea secției prin transferuri inutile;
– echipa de medici către care se face transferul pacientului are acces la toate investigațiile efectuate.
Conf. Dr. Cătălin Cârstoveanu – Șeful secției de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Marie Curie, spune că lucrurile pe care le face și care par a fi extraordinare ar trebui să fie normale. Visul Dr. Cârstoveanu este să avem și în România aceleași standarde în îngrijirea postnatală pentru bebelușii născuți cu probleme grave ca în Statele Unite ale Americii, de exempu. “Am avut șansa să merg în America în anul 2000, un moment definitoriu pentru cariera mea și pentru tot ce am reușit să facem apoi aici, în România. În SUA am văzut că e nevoie să te inspiri, să încerci să rezolvi lucrurile așa cum colegi mai deștepți decât tine au făcut-o. Te inspiri de la cei mai buni, colaborezi, vezi că, de fapt, sunt multe lucruri simple care trebuie repetate și repetate și repetate. Și, după ele, pacientul pleacă acasă. Dar în spatele acestor lucruri aparent simple sunt ani și ani de experiență și atitudini, de colaborarea între medici, de eficiență în luarea deciziilor. Acest sistem de Telemedicină crește încrederea, colaborearea multidisciplinară, facilitează schimbul de informații între medici și ajută la decizia de transfer sau de instituire a tratamentului”.
Proiectul Telemedicină la secția de TINN din Târgu Mureș va costa 10.000 de euro și presupune cumpărarea de aparatură necesară conectării Secției la rețeaua națională de Telemedicină, precum și trainingul personalului.
Fondatorul ACV/Asociatia Cristi Vasiliu – Delia Vasiliu, crede că “Proiectul de Telemedicină va contribui la diminuarea ratei mortalității infantile, la eficientizarea transferurilor cazurilor critice și la scurtarea timpului de diagnostic corect și intervenție. BCR face aici la Târgu Mureș un lucru extraordinar. Dincolo de implicarea concretă și consistentă în acest proiect, ne învață cum să ajutăm. Suntem mândri de tot ce am reușit să facem aici până acum, cu sprijinul BCR și al spitalului. Știm că mai sunt încă multe lucruri de făcut, iar implicarea și susținera comunității e importantă. Fiecare dintre noi poate să contribuie la numărul de vieți salvate. Pentru cei care doresc să ne ajute, pe site-ul www.acvonline.ro sunt prezentate modalitățile prin care pot fi parte din schimbare.”
Proiectul “Telemedicină la secția de Terapie Intensivă Neonatală a SCJU Tg. Mureș”, un proiect al Asociatiei “Cristi Vasiliu”, finanțat de BCR, se desfășoară în perioada decembrie 2021 – iunie 2022 și vizează integrarea Secției de TINN a SCJU Tg. Mureș în rețeaua de Telemedicină existentă azi la nivel național, rețea în care sunt conectate 8 centre de TINN – Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești.