ȘTIRI din județ

Un grup infracțional specializat în șantaj și camătă a fost destructurat

În urma acțiunii efectuate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în camată și șantaj, 11 persoane au fost reținute, pentru 24 de ore.

La data de 17 noiembrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureş au efectuat 25 de percheziții domiciliare, în județul Mureș, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în şantaj și cămătărie.
Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu anul 2016, 12 persoane, din municipiile Târgu Mureș și Reghin, s-ar fi constituit într-un grup organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă și ar fi funcționat ca două grupări, care ar fi acționat în mod coordonat, în realizarea activităților infracționale.

Astfel, ar fi acordat împrumuturi bănești către sute de persoane, ale căror cuantumuri ajungeau uneori la câteva sute de mii de euro, iar, ulterior, persoanele împrumutate ar fi fost determinate să restituie sume mult mai mari, cu dobânzi, în unele cazuri de peste 100%, în caz contrar, fiind amenințate sau agresate fizic.
În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate sume de bani în lei și valută, arme albe (macete, săbii, cuțite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate, sisteme informatice și chei de autoturisme.

12 mandate de aducere au fost puse în executare, pe numele persoanelor bănuite.
Urmează a fi audiate peste 100 de persoane, în calitate de persoane vătămate sau martori.
În baza probatoriului administrat, la data de 17 noiembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureș au reținut 11 membri ai grupării, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camată și șantaj.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități au participat și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, precum și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.