ȘTIRI Târnăveni

Biciclete oferite cadou pentru 50 de copii din Târnăveni și din alte localități din județ

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei a lansat la finalul lunii septembrie campania „O bicicletă – un pas înainte pentru copiii din comunitățile rurale defavorizate din județul Mureș”, pentru a sprijini copiii din zonele defavorizate ale județului.
Săptămâna trecută a avut loc acțiunea de distribuire a bicicletelor colectate până în prezent. Astfel, 50 de copii care provin din nouă parohii și filii din protopopiatele Târnăveni și Târgu-Mureș (parohia Gănești, parohia Idiciu, parohia Târnăveni III, parohia Moșuni cu filia Veța, parohia Berghia cu filia Țiptelnic și parohia Sângeru de pădure cu filia Ernei) au de acum înainte un drum mai ușor de parcurs către viitor – școală.

La nivel național, această inițiativă are un istoric de peste 10 ani, de-a lungul timpului înregistrându-se acțiuni importante venite din partea unor instituții bancare, companii private, ONG-uri, autorități dar și a Bisericii Ortodoxe Române, de ajutorare a familiilor cu o situație materială precară, prin oferirea de biciclete copiilor, în scopul de a-i sprijini în continuarea/facilitarea accesului la educație.
Conform unui comunicat emis de Arhiepiscopie, campania „O bicicletă – un pas înainte pentru copiii din comunitățile rurale defavorizate din județul Mureș” va continua până când cei implicați vor reuși să acopere nevoile unui număr cât mai mare de elevi de a avea un drum spre școală mai accesibil.

 

Rata abandonului școlar în România rurală este în continuă creștere, statisticile indicând că numai 36,7% dintre copiii din mediul rural frecventează școala (INS, 2021). Mai mult, potrivit studiului „Bunăstarea copilului din mediul rural 2020”, efectuat de World Vision România, 38% dintre părinții din România cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii, iar 68% dintre copiii români din mediul rural merg la școală pe jos. În fața lipsurilor materiale cu care se confruntă încă din primele clipe ale vieții, dar și a accesului fizic greoi la unitățile școlare, mulți dintre elevii satului românesc se văd nevoiți să abandoneze (prematur) sistemul de învățământ.