ȘTIRI din județ

Misiune dificilă a medicilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru salvarea mâinii unui copil de 1 an și 7 luni

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş –chirurgie plastică, chirurgie pediatrică şi ATI pediatrie a încercat păstrarea segmentelor cvasiamputate – degetele 1, 2 şi 5 – de la mâna dreaptă
a unui copil de numai 1 an și 7 luni.
Copilul a fost sedat şi transportat la UPU SMURD cu elicopterul, din zona Zau de Câmpie, în data de 14 februarie în jurul orei 14:20, acesta având mâna dreaptă prinsă într-o maşină de tocat.  În cadrul UPU SMURD, echipa medicală coordonată de Dr. Bogdan VANGHELIE a efectuat extragerea mâinii din aparat. Ulterior, copilul a fost supus unei intervenţii chirurgicale de aproximativ 4 ore şi 30 de minute, fiindu-i efectuate următoarele proceduri: toaleta chirurgicală a plăgilor, osteosinteza fracturilor, tenorafia (repararea tendoanelor) şi venorafia (repararea venelor) şi acoperirea defectelor cu lambouri locale, medicii reuşind să păstreze 3 degete din 5 după ce au fost scoase din maşina de tocat.
Din cauza gravităţii traumtismului şi a mecanismului, a fost necesară amputaţia degetelor 3 şi 4.

Specialiştii estimează că pe viitor va mai avea loc o intervenţie chirurgicală, decizie ce va fi luată în funcţie de evoluţia viabilităţii locale a tegumentelor.
Echipa operatorie a fost formată din Dr. Georgeta CIF, medic specialist Chirurgie plastică, Dr. Radu PRIŞCĂ, medic specialist Chirurgie pediatrică, Dr. Marius PETRIŞOR, medic specialist ATI, Dr. Călin ŞUTA, medic rezident Chirurgie plastică.