ȘTIRI din județ

Misiuni recente ale pompierilor mureșeni

Din data de 7 iulie până în dimineața zilei de 11 iulie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 273 situații de urgență – și anume 6 incendii, 5 accidente rutiere, 2 intervenții ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase, o misiune pirotehnică, 14 alte situații de urgență și 245 misiuni medicale SMURD.

De asemenea, tot în această perioadă, specialiștii Inspecției de Prevenire au derulat 10 misiuni de control și 16 acțiuni de educare și informare preventivă la obiectivele din zona de competență cu scopul identificării și înlăturării potențialelor cauze de incendiu și a altor nereguli specifice.

Dintre cele mai importante misiuni, amintim:

Sâmbătă, 8 iulie, pompierii mureșeni au intervenit la un accident rutier produs pe autostrada A3, km 23, sensul de mers Chețani-Târgu Mureș. În accidentul rutier au fost implicate un microbuz cu 16 ocupanți și un autoturism cu 3 pasageri. Din microbuz, 2 persoane de sex feminin și o persoană de sex masculin au primit îngriji medicale la fața locului și refuză transportul la spital. Pasagerii autoturismului au fost preluați de echipajele medicale suferind leziuni (cod galben medical) și au fost transportați la UPU Târgu Mureș. S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor. La fața locului au acționat o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, 3 ambulanțe SMURD B2, două autospeciale de transport personal și victime multiple, precum și o ambulanță C2 din cadrul SAJ Mureș.

În urma unui apel primit prin Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență 112, pompierii Detașamentului Reghin au fost solicitați să intervină în data de 8 iulie, în jurul orei 19:00, în localitatea Gurghiu, pentru căutarea și salvarea unei persoane înecate într-un lac situat pe strada Republicii. La fața locului au acționat de urgență o autospecială de stingere, o ambulanță SMURD B2, în cooperare cu scafandrii din cadrul SALVAMONT Mureș și pompierii SVSU Gurghiu. În urma executării acțiunilor de căutare, echipajele de intervenție au identificat o victimă de sex masculin, inconștientă, care a fost extrasă din apă și căreia i s-a aplicat protocolul de resuscitare. Din nefericire, bărbatul în vârstă de 32 de ani nu a răspuns manevrelor și a fost declarat decedat de către medicul prezent la fața locului.

În noaptea zilei de sâmbătă, în jurul orei 23:00, pompierii Detașamentului Târgu Mureș au intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD în urma izbucnirii unui incendiu la un autoturism situat pe strada Plopilor din localitatea Sâncraiu de Mureș. Incendiul s-a manifestat la compartimentul motor, fără propagare la întregul autoturism, fiind limitat și lichidat la scurt timp după sosirea forțelor la fața locului. Nu s-au înregistrat victime.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.

Duminică, în jurul orei 01:30, pompierii Detașamentului Reghin au fost solicitați să intervină în localitatea Filpisu Mic, în urma izbucniri unui incendiu la nivelul unei case de locuit situată pe strada De Jos. La fața locului s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, care au constatat faptul că incendiul se manifesta mocnit în interiorul unei camere de locuit, echipajele intervenind pentru limitarea propagării, localizarea și lichidarea acestuia. O victimă de sex masculin, în vârstă de 73 de ani a fost evacuată înaintea sosirii echipajelor. Aceasta a suferit arsuri pe 20 % din suprafața membrelor inferioare, fiind preluată de echipajul SMURD și transportată la spital.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost stabilită ca fiind jar sau scântei.

Duminică dimineață, în jurul orei 07:00, un echipaj de stingere, un echipaj de descarcerare și o ambulanță SMURD B2 din cadrul Detașamentului Târnăveni au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Cetatea de Baltă. În accidentul rutier a fost implicat un singur autoturism care a părăsit partea carosabilă, acroșând un stâlp de pe același sens de mers, conducătorul autor fiind preluat de echipajul SMURD și transportat la spital. S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor.

În după-masa zilei de ieri, 10 iulie, pompierii Punctului de Lucru Râciu au intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD B2, împreună cu SVSU Ceuașu de Câmpie, la un accident rutier produs în localitatea Ceuașu de Câmpie. În accidentul rutier a fost implicat un autoturism care a acroșat un biciclist, în urma coliziunii acestora autoturismul ieșind în afara părții carosabile. O victimă de sex masculin a fost preluată de echipajul SMURD suferind leziuni (cod galben medical) transportată la UPU Târgu Mureș. S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor.